Met de cloud realiseer je de snelheid en wendbaarheid die nodig zijn om up to speed te blijven met de razendsnelle ontwikkelingen in de business. Maar er ontstaat pas een win-win wanneer de kosten beheersbaar blijven.
De cloud is niet per se goedkoper. En ofschoon de meeste IT-beslissers zich hiervan terdege bewust zijn, gaan ze vaak onvoldoende voorbereid contracten aan met leveranciers als Amazon Web Services (AWS) of Microsoft Azure. Dat kan ook bijna niet anders: binnen het aanbod van één cloud-aanbieder zijn vele opties mogelijk, en de meeste organisaties hebben niet de kennis om alle ins en outs te doorgronden.
Dit gebrek aan kennis is zeer begrijpelijk gezien de complexiteit en veranderlijkheid van het cloud-aanbod, maar wel een garantie voor hoge facturen. Je kunt er bijna zeker van zijn dat je te veel betaalt voor de clouddiensten die je afneemt.
10% besparing op je cloudkosten is al snel realiseerbaar, 25% is zelfs haalbaar als je nu nog geen gebruik maakt van de kortingsmogelijkheden die cloud providers bieden.
– Paul Groen, Cloudspecialist bij IDC Metri
Dit kan anders. Maar de tarieven en kortingen van AWS en Azure zijn al net zo gestandaardiseerd als de diensten zelf: onderhandelen heeft weinig zin. Neem je in de praktijk minder af dan contractueel afgesproken? Dan moet je over het mindere in de regel gewoon tóch afrekenen. Er is dus een gedegen analyse van contracten en facturen nodig om het maximale te halen uit het vaste kostenmodel van de cloudprovider, waarbij je alléén betaalt voor wat je nodig hebt.
PostNL maakt sinds 2014 gebruik van twee grote public clouds: Azure en AWS. “Je ziet dat die clouds in die jaren een enorme ontwikkeling hebben doorgemaakt – en wij ook. En dat de omgevingen die we daar in eerste instantie geplaatst hebben, tussen 2014 en 2016, dat we die hebben geïmplementeerd op een bepaalde versie van die cloud. Dat betekent toch dat je alweer op een wat oudere omgeving zit, en dat niet al onze applicaties mee kunnen in de toekomst.”
“We hadden behoefte aan een objectivering van onze eigen metrics.”
Marcel Krom – CIO PostNL
IDC Metri heeft veel ervaring opgebouwd met het analyseren van contracten en doorrekenen van cloudfacturen van AWS en Azure. Onze cloudspecialisten hebben oplossingen ontwikkeld waarmee ze cloud services over een langere periode kunnen analyseren. Daarna rekenen we de verschillende oplossingen voor waarmee een organisatie kan besparen.
Dat gaat veel verder dan facturen doorrekenen. Onze specialisten kennen de prijsmodellen, weten hoe kortingen werken én hebben verstand van architectuur. Voor kostenverantwoord gebruik van de cloud moet je gewoon goed weten wat een applicatie precies doet en hoe deze wordt ingezet.
Aan de hand van hetgeen wij vinden in onze analyse, geven we bijvoorbeeld advies over het aantal reserved instances dat wij denken dat nodig is zonder dat je je hele IT-landschap bindt aan termijnen van één of drie jaar. Daarvoor ben je immers niet naar de cloud overgestapt. Ook kijken we in overleg goed naar de mate van dataverlies die nog acceptabel is bij een afgenomen oplossing, of wegen we de voordelen van een snelle, wereldwijd gerepliceerde oplossing af tegen een goedkopere, meer lokale variant.
IDC Metri analyseert en adviseert al langere tijd een aantal grote organisaties over hun inzet van de cloud, die daardoor honderdduizenden euro besparen op jaarbasis. We laten hen daarbij zien hoe we het analyseproces aanpakken, zodat ze in het vervolg zelf een vinger aan de pols kunnen houden. De inzet van IDC Metri is dus niet blijvend, maar gericht op een eenmalige interventie die de kosten blijvend naar beneden brengt. Zodat deze organisaties budget en aandacht overhouden voor de business – waar tenslotte het geld wordt verdiend.
Meer weten?
Spreek direct een specialist, neem contact op met IDC Metri voor een snel en duidelijk antwoord: