Skip to content

De wereld van applicaties is drastisch aan het veranderen.

Auteur(s): Andre Nadorp

Lekker traditioneel een ontwerp opstellen in een kamertje zonder daglicht om vervolgens in een stoffige kelder code te gaan kloppen op een toetsenbord die de zon nog nooit heeft gezien is niet meer van deze tijd.

We willen vanaf de start betrokken worden bij de realisatie van de nieuwe oplossing die het natuurlijk overal en altijd moet doen. Op de laptop, het netwerk, de tablet en natuurlijk de smartwatch. En dan natuurlijk allemaal via Agile, sprints, userstories en storiepoints, scrummasters en backlogs. De wereld van nu is snel, divers, onrustig en veranderlijk. Alsof alles een T.H.T. datum heeft gekregen.

Of toch niet?

Veranderingen zijn niet van deze tijd, maar van alle tijd. Ze volgen elkaar mogelijk wat sneller op. De vraag is natuurlijk of al deze wijzigingen altijd nodig zijn. Is nieuw altijd beter? Of verkoopt nieuw vooral beter. Die nieuwe omgeving brengt ook onrust, andere benodigde kennis en onbekende benodigde competenties. Er wordt steeds meer gezocht naar oplossingen die meekunnen met de veranderingen en tegelijkertijd rust creëren op een omgeving.

En in de tussentijd zijn de gebruikers van de toekomst gewent aan zaken als de Oculus, consoles en informatie overal en altijd in een soort van wegwerp applicatie maatschappij. Informatie moet beschikbaar zijn maar de gebruiker wil kunnen bepalen hoe, waar en wanneer. Het roept bij mij een nieuwe term op: Applicatieconsumptie!

Informatie is vluchtig geworden en de levensduur van goede en slechte informatie is net zo houdbaar als de opkomst van de nieuwe informatieblog. Dit gecombineerd met de constant wijzigende look and feel over de presentatie van deze informatie maakt de wereld van applicaties er niet eenvoudiger op.

Heeft u zich wel een afgevraagd hoe de mindcrafters van nu zich straks gaan begeven in de wereld die architectuur heet? En dat architecten de applicaties van morgen ontwerpen. En dat ze dat doen op basis van de behoeften die er leven binnen de business. Maar goed dan om te beseffen dat de mindcrafters van nu morgen nog niet bij u werken. Maar ze komen wel, en misschien wel sneller dan verwacht. We staan voor een revolutie van nog te ontwikkelen applicatieplatformen op domeinen die er nog niet zijn. Wat we al wel weten is dat het moet werken, overal en altijd tegen acceptabele kosten.

 

Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777