Skip to content

De verstikkende applicatie-kluwe

Auteur(s): Other

De haren rezen mij vorige week te berge. Ik was op bezoek bij een klant en werd getriggerd door een indrukwekkende plaat met applicaties en interfaces. Beelden uit het verleden schoten voorbij met dure en langdurige verbouwactiviteiten om applicaties 2000-proof te maken. Ook moest ik denken aan die ene keer dat ik bij een klant aan het praten was over een applicatiebeheer-benchmark. Budgetten voor beheer en ontwikkeling zouden jaarlijks naar beneden worden bijgesteld, terwijl de run-kosten alleen maar aan het toenemen waren. Gevolg: budget voor ontwikkeling zou naar nul gaan.

Op mijn vraag of er al eens was nagedacht over modernisering of rationalisering van het applicatielandschap, om uiteindelijk de run-kosten naar beneden te brengen, kreeg ik de volgende reactie: “Daar hebben wij geen budget voor. En de business geeft ons dat niet.” Een mooi voorbeeld van wel de lusten maar niet de lasten. Als de status quo in bovenstaande voorbeeld nog steeds bestaat, heb ik medelijden met de verantwoordelijke IT-manager.

Wie gaat uiteindelijk de knoop doorhakken? Natuurlijk, je kunt eerst kijken of een afdeling of een leverancier, wel marktconform werkt. Wij hebben daar heel goede instrumenten voor, die perfect in beeld brengen waar in de applicatielevenscyclus een afwijking ten opzichte van de markt bestaat. Door het opvolgen van onze adviezen kunnen die afwijkingen vaak worden weggenomen. Voor nog verdere besparingen zullen ingrijpende maatregelen genomen moeten worden, waarbij ook serieuze budgetten horen.

We praten dan over modernisering. En over rationalisatie. Dit is niet iets dat een IT-afdeling zonder verregaande betrokkenheid van de business zou moeten willen uitvoeren. Het gaat niet alleen om technologische keuzes en activiteiten. Functionele discussies moeten vanuit de business worden gevoerd. Funding moet worden geregeld, dit kan niet zomaar uit een budget van de run-organisatie. De business moet dus worden aangehaakt op inhoudelijk en financieel vlak. En om dit voor elkaar te krijgen ben je wel even onderweg.

Vervolgens worden technische zaken geregeld, die zich dan zeker niet in een greenfield situatie afspelen. Verbouwen is duurder dan nieuwbouw. Ook de doorlooptijd staat altijd onder druk, immers de winkel blijft open tijdens de verbouwing. Bovenop dit alles (en dat is bij een rationalisatie echt een issue) is ons gebleken dat veel organisaties hun metrieken niet op orde hebben. Dat varieert van wel data, maar niet gestructureerd tot helemaal geen data. Probeer dan maar eens op een rationele manier een applicatie-rationalisatie of modernisering uit te voeren…

Goeie gestructureerde data (metrieken) helpen met het bepalen van de performance, maar kunnen ook ondersteunen bij het nemen van ingrijpende beslissingen op applicatie-modernisering en rationalisatie vlak. Kom daar maar eens met ons over van gedachten wisselen. De koffie staat klaar.

 

Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777