Skip to content

De nieuwjaarsresolutie voor kostenbesparingen in de cloud

Auteur(s): Lucas Blom

Deze IDC Metri blog is de eerste van een tweedelige serie die de IT’er aan het denken zet over de tekortkomingen die vaak de oorzaak zijn dat zij afzien van inspanningen die nodig zijn om verspillende cloud uitgaven terug te dringen.

Het begin van het nieuwe jaar brengt veel mensen dichter bij het besef van manieren waarop ze kunnen verbeteren, misschien is dat beter eten, of meer tijd doorbrengen met familie en vrienden. Misschien zijn er professionele voornemens zoals regelmatiger afspreken met je baas of contact leggen met collega’s buiten je afdeling. Voor IT staat het terugdringen van verspilde cloud-uitgaven vaak hoog op de lijst, maar deze vallen uiteindelijk vaak door de mand, zonder dat er een oplossing voor dit patroon komt.

Volgens Forbes schatten leidinggevenden dat 30% van hun clouduitgaven wordt verspild, terwijl bedrijven tegelijkertijd van plan zijn nog meer uit te geven aan clouddiensten. Het is duidelijk dat verspilling van clouduitgaven een erkend maar groeiend probleem is dat voor velen onopgelost blijft. Zoals uit deze blog zal blijken, schieten IT-leiders tekort als het niet gaat om het identificeren van gebieden waar de uitgaven kunnen worden verbeterd, maar om het implementeren van een actieplan voor kostenbesparingen en de handhaving ervan.

Om dieper in te gaan op cloudkosten: er zijn veel tools beschikbaar van cloudproviders, derden die rapporten en dashboards leveren en zelfs aanbevelingen over welke instanties kunnen worden verwijderd of verkleind/vergroot (rightsizing). Tools die intelligentie bieden kunnen ook bepalen hoe kortingsopties (gereserveerde instances, spaarplannen, gereserveerde capaciteit, enz.) moeten worden gebruikt, hoe slim met licenties moet worden omgegaan en wat in de applicatiearchitectuur moet worden gedaan om kosten te besparen. En, instances kunnen worden uitgeschakeld wanneer ze niet in gebruik zijn.

Samengevat bieden deze middelen inzicht, maar kennis over uw uitgaven is slechts zo nuttig als wat u ermee doet om uw uitgaven om te buigen. En hoe u handelt, zal bepalen hoe effectief u bent in het dichten van de gaten in uw uitgaven. 

Vanwege de inspanning die nodig is, is het gebruikelijk voor IT om gaten te dichten met patches. Neem bijvoorbeeld het uitschakelen van instances buiten werktijd. In theorie is dit een uitstekende besparing, maar instances zijn onderdeel van applicaties, die op hun beurt weer onderdeel zijn van ketens. En dan kan het zomaar zo zijn dat gegevensuitwisseling in een keten buiten werktijd plaatsvindt. Maar ook testteams die een deadline naderen kunnen soms hun omgeving nodig hebben buiten de vooraf geplande werktijden. En als omgevingen in de beheerketen worden gebruikt, moeten ze ook na werktijd beschikbaar zijn in geval van nood. Algehele besparing is makkelijker gezegd dan gedaan, vooral omdat het werk kost om er te komen.

Rightsizing is ook lastiger dan het lijkt. Gebruikers en beheerders staan vaak huiverig tegenover het weghalen van capaciteit; gebruikers zien hun performance afnemen, en beheerders zien het risico dat er meer storingen zullen optreden omdat er minder overcapaciteit is om problemen op te vangen. In het laatste geval moet u zorgvuldig analyseren waar deze problemen vandaan komen; een middelmatige applicatie kan baat hebben bij meer capaciteit, maar dat is geen oplossing voor de lange termijn. Vergeet niet dat als het dak lekt, u de emmer die het water opvangt kunt vervangen door een grotere kuip, maar ook die zal op een gegeven moment vol raken. Uiteindelijk moet je het dak repareren.

Uiteindelijk zult u toe moeten naar een geheel nieuwe aanpak waarbij u niet alleen inzicht heeft in de kosten, maar ook gebruikers en beheerders betrekt, zodat u de juiste beslissingen kunt nemen over besparingen op uw cloudkosten. Dit is niet zo ontmoedigend of onhaalbaar als het klinkt.

In onze volgende blog onthullen we hoe enkele IDC Metri Cloud Economics-klanten hun clouduitgaven hebben getransformeerd, zodat u kunt zien hoe u daar ook kunt komen. 

Kunt u niet wachten tot de volgende blog wordt gepubliceerd om meer te weten te komen over het verlagen van cloudkosten? Neem contact met ons op om een gesprek in te plannen.

Stel je vraag

Heeft u nog vragen of wilt u advies op maat? Laat uw telefoonnummer of email achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777