Het is geweldig, een sensor die afgaat als je rookvlees op is. Of je melk over de datum. Maar vertrouw je de informatie wel? Wie zegt dat die nieuwe financiële app jouw geld niet verdampt? Hoe gaan de banken met de gigantische ontwikkelingen om?
We hebben het over The Internet of Things. We willen het allemaal en overal: apps en sensoren die het leven makkelijker maken. We willen weten hoe het met ons slaapgedrag is gesteld, of er niet te veel vocht in de kamer is. In de financiële wereld is dit ook schering en inslag. Innovatieve bedrijven in deze sector – fintechs – maken appjes en zorgen ervoor dat je makkelijker geld kan overmaken. Om maar wat te noemen. Handig en makkelijk.
Spanningsveld
Maar nu het spanningsveld. Fintechs zijn letterlijk: door technologie gedreven bedrijven die de eens zo hoge toetredingsdrempels van de financiële sector afbreken door niche producten aan te bieden en zich te richten op goedlopende geldstromen. Ze kunnen een bedrijf starten en apps realiseren. De consument en de bank wil hip zijn en met zijn tijd meegaan, maar is de boel te vertrouwen? Er is eigenlijk maar één manier om vertrouwen te kweken: als de app-bouwers op een of andere manier aan de bank zijn gelieerd.
Hoe is de situatie nu? Bijna alle apps worden ontwikkeld binnen de muren van de bank. Een gering deel wordt afgenomen van de nieuwe, externe bedrijven. Maar dit gaat veranderen. Fintechs zorgen voor kostenbesparingen bij de banken en ze zijn innovatief, omdat ze met een frissere, meer gefocuste blik kunnen kijken dan de traditionele banken. De verwachting is dat dit jaar 70 procent meer wordt geïnvesteerd in fintechs (bron: KPMG) en dat straks de bank van de toekomst een netwerkorganisatie is. ‘Een platform met daaromheen een groot aantal fintech-bedrijven die ieder een specialistisch product aanbieden.’ (Uit: FD, 31-12-2015).
Kwalificeren
Dit betekent dat de nadruk voor bedrijven (de banken) gaat liggen op kwalificeren. Deels moet de betrouwbaarheid gekwalificeerd worden, maar parallel hieraan dient de toegevoegde waarde van de techniek aan het bedrijfsproces gekwalificeerd te worden. Dat is een nieuwe manier van werken. Niet meer van binnen en een beetje van buitenaf, nee, het wordt bijna uitsluitend ‘van buitenaf’. Hoe zorg je er als bank voor dat je nog robuust blijft, als alles van buitenaf komt? Dan ben je wel innovatief bezig, maar wat stel je zelf dan nog voor als instituut?
Architecten
Het antwoord dat de ‘outsourcing gemeenschap’ geeft is: huur architecten in of beter, neem architecten in dienst. Dit helpt de chaos beheersen. Laat hen kijken waar de kansen liggen en hoe en door wie die in samenhang moeten worden ingekopt binnen vantevoren vastgestelde kaders. Maar de tsunami is zo overweldigend: voor je het weet heb je honderden architecten in dienst die van elkaar niet weten wat ze aan het doen zijn.
Third Party Advisors
Om niet die weg in te slaan kan een bank een third party advisor inhuren als METRI of KPMG. Een partij die naast de uitbestedende partij (u dus) en de partij die het gaat uitvoeren (de fintech) de lijnen uitzet en de kwalificatie regelt. Maar wij gaan het probleem niet helemaal oplossen en onze concurrenten ook niet. Om de eenvoudige reden dat daar te veel mensen voor nodig zijn. Wij kunnen wel op hoofdlijnen helpen maar we kunnen de chaos niet op alle niveaus beteugelen.
Providers
Hier ligt een kans voor de providers. De grote providers zitten in de hoek waar de klappen vallen, want waar zij in de loop der jaren legacy en dus kosten hebben opgebouwd door bijvoorbeeld in datacenters te investeren, worden zij nu belaagd door kleine gespecialiseerde partijen zonder eigen datacenters. Zij staan feitelijk voor dezelfde problemen (uitdagingen!) als de banken. Laat dus de ‘IT-reuzen’ als KPN en Capgemini, de integrale providers die het hele dienstenportfolio op IT-gebied aanbieden, met de ‘bank-reuzen’ dansen en van elkaar leren.
Natuurlijk ontstaat ook uit deze dans niet in één keer het ultieme vertrouwen. Maar het is net als bij de vluchtelingencrisis: lang niet alles is beheersbaar, soms moet je chaos accepteren, als het bij de gateways maar goed geregeld is. Je moet ergens beginnen…
METRI is een Fact Based IT adviesorganisatie gespecialiseerd in sourcing en benchmarking die organisaties helpt bij het verbeteren van de inrichting en besturing. Via een maandelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van marktontwikkelingen en trends.
[wysija_form id=”1″]