Skip to content

De coronabezem door het portfolio

Auteur(s): Frank Vogelezang

De effecten van COVID-19 zijn wereldwijd voelbaar. In de gezondheidszorg, in stilgevallen bedrijven, maar ook in de politiek en de onderwijswereld heeft deze pandemie in een korte periode vele levens geraakt. Ook de IT van veel organisaties kraakt in zijn voegen. In een tijd die vorig jaar nog voor onmogelijk werd gehouden hebben veel organisaties het voor elkaar gekregen om hun bedrijfsprocessen door te laten draaien vanuit de huizen van hun medewerkers. Nu dat geregeld is en we tijd hebben om na te denken wat het ‘nieuwe normaal’ gaat worden en wat voor gevolgen dat heeft voor de bedrijfsvoering.

We zien steeds meer organisaties even een stap terug doen en nog eens kritisch kijken naar hun IT-portfolio. Hoe praktisch is het nog om de belangrijkste bedrijfsapplicaties on-premise te hebben, als daar nauwelijks nog gebruikers zijn te bekennen? Ook heeft COVID-19 laten zien dat lang niet alle applicaties zo essentieel blijken te zijn om de bedrijfsvoering door te laten draaien. Nu is het tijd om eens kritisch te bekijken wat er nodig is aan technologie om klaar te zijn voor de nieuwe toekomst. Tijd voor een – wat verlate – voorjaarsschoonmaak.

Waar de voorjaarsschoonmaak precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk, maar het is een wijdverbreid gebruik in landen met koude, natte winters. In het voorjaar wordt het warm genoeg om de ramen open te zetten om het huis goed door te laten waaien, zonder je druk te hoeven maken over schadelijke insecten. Hierdoor kan de muffigheid uit het huis en kan het huis worden klaargemaakt voor het warmere seizoen met meer sociale activiteiten en vrije dagen. Door de voorjaarsschoonmaak wordt het huis weer gezond, zodat er weer efficiënt geleefd kan worden en er ruimte is voor nieuwe spulletjes.

Ook in het applicatieportfolio is het nu juist het moment om de ramen eens goed open te zetten en applicaties op te ruimen die we eigenlijk niet meer nodig hebben. Zo kunnen we ruimte maken voor nieuwe technologie die organisaties in staat stelt waar dan ook te werken en elkaar op een veilige manier te ontmoeten, zonder ons druk te hoeven maken over schadelijke virussen.

Helaas zijn er zijn nog te weinig betrouwbare statistieken, maar de verwachting is dat er minder op kantoren en meer in de buurt van thuis gewerkt gaat worden. Hierdoor moeten organisaties kritisch kijken naar hun vaste infrastructuur en zich meer richten op toegankelijk zijn via het internet. Zowel voor werknemers als klanten. Ook lijkt het erop dat COVID-19 zorgt voor een versnelde adoptie van cloudgebaseerd werken in veel organisaties.

Veel organisaties willen een digitale transformatie opstarten en hun applicatie landschap moderniseren, maar hebben geen goed overzicht van de technische staat van het portfolio en het bedrijfsbelang van de individuele applicaties. Ze weten niet goed waar te beginnen, kunnen geen gerichte keuzes maken en het opbouwen van het benodigde inzicht kan vele maanden duren.

Wacht dus niet tot het voorjaar, maar begin nu met het voorbereiden op uw nieuwe toekomst.

Meer weten?

Spreek direct een specialist, neem contact op met IDC Metri voor een snel en duidelijk antwoord:

Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777