Skip to content

De cloud is niet goedkoper

Auteur(s): Paul Groen

Als je middenin een verhuizing zit, heb je – als je het goed hebt gepland tenminste –  voldoende tijd ingeruimd om je aan het verplaatsen van je spullen te wijden. Maar als de geplande tijd erop zit en je de buitenwacht kunt melden dat je ‘over’ bent, zul je zien dat er vóór de verhuizing allerlei klussen zijn blijven liggen. Terwijl je nog aan het wennen bent aan je nieuwe woonsituatie, word je al snel in de dagelijkse sleur gedwongen en kom je er achter dat deze verhuizing meer vergt en meer kost dan de vorige.

Dit soort wetmatigheden zie je ook optreden bij grote transities in het IT-domein. Neem een verhuizing naar de cloud. Sommige CIO’s of programmamanagers denken daarbij en handelen in termen van inpakken, transporteren en weer uitpakken, oftewel unfreeze, change, freeze. Maar dat is vandaag de dag onzinnig: bij een overstap op clouddiensten moet je IT-operatie namelijk in een voortdurende staat van verandering zijn.

De cloud is echt radicaal anders dan on-premise. Indien je vooraf je opties niet goed doordacht hebt, kom je bedrogen uit. Als je traditionele dagelijkse operatie om te beginnen niet efficiënt in elkaar zit, kunnen je kosten in de cloud zelfs significant stijgen. Het laatste State of the Cloud Report van de Amerikaanse consultancy firma Rightscale noemt zelfs een percentage van 25.

In traditionele omgevingen wordt vaak alleen nog gereageerd op incidenten. Er is zó geknepen in de kosten dat er geen ruimte meer is voor anticiperend gedrag. Maar in de cloud is flexibiliteit troef en kun je betalen naar gebruik. Je kunt rekencapaciteit verlagen of helemaal uitschakelen wanneer je deze niet nodig hebt. Bijvoorbeeld van 168 naar 60 uur beschikbaarheid omdat de nacht en het weekeinde wegvallen. Als de kosten lineair zijn, bespaar je daar wel 65 procent.

Dit veronderstelt echter dat je je huiswerk hebt gedaan, terwijl maar weinig cloud providers dit afdwingen. Sterker nog, door hard te roepen dat je goedkoper uit bent in de cloud blijft de boodschap weliswaar simpel, terwijl veel gebruikers onder de streep duurder uit zijn – zie het genoemde rapport.

De waarheid is dat je alleen in combinatie met een goede governance op gebruik kosten bespaart. En dat is zeker in het begin wel even wat werk: je moet gaan monitoren wanneer productiesystemen nu echt worden gebruikt en wanneer test- en ontwikkelomgevingen in de lucht moeten zijn. Het brengt nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee. En ofschoon veel grote cloud service providers tools beschikbaar stellen waarmee je dit soort taken deels kunt automatiseren, moet je de zaak wel inregelen en blijvend je gehele IT-landschap monitoren.

Het is dus zaak om de sales pitch van providers met een korrel zout te nemen. De technologie tilt je organisatie echt naar een nieuw tijdperk, dus het is wijs om deze als hefboom te gebruiken in de digitale transitie en zo een lang uitgesteld afscheid te forceren van twintig jaar oude technologie in je datacenter. Maar het is niet per se goedkoper, en het wordt nooit meer zoals het was: volop change, maar geen freeze meer.

Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777