De wekker gaat. Na 2 keer snoozen sta ik op, neem een douche, poets mijn tanden, ga aan de eettafel zitten met de krant, een ontbijtje met een kop koffie om mij vervolgens te verplaatsen naar het bureau waar ik mijn laptop opstart en mijn email en Microsoft Teams open om te beginnen aan mijn werkdag. Zo ziet de gemiddelde werkdag eruit voor menig Nederlander anno 2021.
Covid-19 heeft ervoor gezorgd dat het traditionele werkschema van een kantoorbaan compleet overhoop is gegooid. Waar voorheen de gemiddelde kantoormedewerker ervoor moest zorgen dat hun overhemd of blouse perfect gestreken was, om vervolgens in de auto te stappen met de valse hoop dat er die dag weinig files op de weg zouden zijn, kan de gemiddelde werknemer nu rustig aan zijn werkdag beginnen vanuit huis.
Echter brengt dit massaal thuiswerken de noodzaak om toch met collega’s en cliënten, zij het virtueel, samen te werken en in contact te blijven. Dit is waar online vergadertools zoals Microsoft Teams, Cisco WebEx en Zoom van pas komen. Deze geven de gebruiker de mogelijkheid om op afstand met elkaar te chatten, (video-) bellen, bestanden te delen en samen te werken. Het bijkomende voordeel van Teams is dat het volledig geïntegreerd is met alle Microsoft 365-tools zoals Word, Excel en PowerPoint.
Techgigant Microsoft liet in de afgelopen kwartaalcijfers zien dat het, met een stijging van 17 procent ten opzichte van het vorige jaar, een omzet draaide van 43,1 miljard dollar (35,4 miljard euro). Microsoft liet ook weten dat Teams afgelopen oktober 115 miljoen gebruikers telde, waarvan er 40 miljoen in het afgelopen jaar waren bijgekomen. Vandaag de dag maken een denderende 60 miljoen gebruikers per dag gebruik van de mobiele versie van Teams. Dit is voornamelijk te danken aan het massale thuiswerken en les op afstand.
Bedrijven als Microsoft zijn dan ook continu bezig met functionele ontwikkeling van de tools om zo een zo hoog mogelijk user experience te garanderen door middel van nieuwe features of verbetering van huidige functionaliteiten. Daarnaast bieden third party plugins ook de mogelijkheid om gemakkelijk andere collaboratietools, zoals Slack en Webex, te integreren in Teams, waardoor de gebruiker alleen het Teams platform nodig heeft om te communiceren met cliënten die een tool van één van de concurrenten van Microsoft gebruiken.
Echter is het ontbreken van het ‘normale’ kantoorleven voor velen een gemis. Omringd zijn door collega’s in de kantoortuin of koffiemomentjes en spontane gesprekken op de gang vinden niet meer plaats. Collaboratietools zoals Teams bieden de mogelijkheid om dit soort momenten te vervangen door (on)geplande videobelsessies om toch nog enigszins het reguliere sociale contact met collega’s mee te maken.
Wat Covid-19 heeft doen blijken, is dat het vanuit huis evengoed mogelijk is om te werken, te collaboreren en productief te zijn. Een onderzoek van CapTerra laat zien dat ruim tweederde van de thuiswerkers aangeeft na de pandemie volledig of gedeeltelijk thuis te willen werken. Vele werkgevers zullen hier ook in mee gaan, zolang het past bij de bedrijfsprocessen. Techbedrijven zoals Facebook & Twitter hebben al aangekondigd dat medewerkers ook na corona volledig thuis zouden mogen werken.
Deze enorme verschuiving naar thuiswerken heeft voor veel bedrijven een grote verandering teweeggebracht. Waar voorheen voornamelijk traditionelere communicatiemiddelen werden gebruikt, zijn het afgelopen jaar collaboratietools zoals Teams in high demand gekomen. Dit brengt echter de eis voor een radicale digitale transformatie met zich mee. Door noodzaak is deze transformatie het afgelopen jaar voor veel bedrijven versneld van pas gegaan en hierdoor niet altijd naar wens. Metri ondersteunt dit soort digitale transformaties en kan helpen met het bieden van advies en begeleiding bij nieuwe transformaties of verbetering van huidige integraties. Niet alleen wat nu nodig is, maar ook voor een strategische aanpak. Wil jij graag weten hoe wij hierbij kunnen helpen?
Wil je meer weten?
Vul onderstaand formulier in om zelf een afspraak in te plannen voor een vrijblijvend gesprek. Kom je er niet uit? Bel ons dan op 020 655 1777.