Skip to content

Cloudpartijen zonder focus zijn luchtkastelen

Auteur(s): Paul Cornelisse

Mijn dochter leerde mij een truc. Als je op een been wilt staan, zoals een ooievaar, moet je heel gericht naar een klein vlekje op de vloer kijken. Dan blijf je staan. Kijk je naar meerdere punten, dan val je om. Focus heet dat. En dat is nu precies waarom Amazon het zo voortreffelijk doet in de technologie, de economie én de samenleving. Maar hoe lang?

Amazon is het voorbeeld hoe technologie, economie en de samenleving bij elkaar komen. Aanvankelijk leverde het bedrijf muziek en boeken op bestelling, later is daar opslagcapaciteit bijgekomen. De public cloud. Alles is beschikbaar, bereikbaar en tegen minimale kosten te verkrijgen. Wie (even) veel storage nodig heeft ‘huurt’ een server bij Amazon en met een muisklik heb je een hoeveelheid extra capaciteit waar we een paar jaar terug nog niet van durfden dromen. Dit betekent dat je vrij eenvoudig (en tegen geringe kosten) een eenheid extra product kunt ontwikkelen, waarna je die slim plugt via de sociale kanalen en voor je het weet is er een hype. Geweldig toch? Bedrijven en particulieren, de samenleving, stelt ook steeds hogere eisen. We want it all. And we want it now. En we krijgen het nu. Alles is beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar. Dankzij bijvoorbeeld Amazon.

Nu zijn er flink wat bedrijven die hetzelfde willen als Amazon. Allicht. En wat ze vooral willen: een toonaangevende rol in de cloud. Maar het lukt niet. Google legt het af en Microsoft moet miljarden investeren. Net als Rackspace, dat nu een propositie heeft die juist ondersteuning verleent aan diensten als die van Amazon en Microsoft. If you can’t beat them, join them. Atos heeft haar gewaagde en ambitieuze strategie met Canopy ook moeten bijstellen. HP is met Helion  afgehaakt in de public cloud. En hoe komt dat? Door de focus. Of het gebrek eraan. Amazon heeft zo’n 100.000 ontwikkelaars die uitsluitend gericht zijn op de cloud. Microsoft en Google doen het ‘erbij’, die hebben ook nog de zelfrijdende auto, de glasses en de Internet of things. Dat is een keuze. Zelf doe ik aan wielrennen. En niet ook aan squash en niet ook aan golf. Mijn focus is gericht op de bergen. Mijn dochter kijkt naar het vlekje op de vloer, als ze een rekoefening op één been doet. Als je iets doet, doe het dan goed.

Amazon kan dus op zijn lauweren rusten? Heeft het bedrijf van niemand wat te duchten? Integendeel. De achilleshiel van Amazon lijkt haar afkomst. We hebben het over een Amerikaans bedrijf en aan Amerikaanse internetbedrijven kleven nogal wat nadelen. En die bevinden zich vooral op het pad van de security. Zo is de dienst Safe Harbour in het leven geroepen om de inlichtingendiensten in de VS op hun wenken te bedienen. Want die willen bij alle gegevens kunnen die via Amazon binnenkomen. Uw gegevens dus. Zoals we van Edward Snowden weten worden de gegevens massaal afgetapt voor spionage en anti-terreurdoeleinden. In Europa vinden we Safe Harbour nogal indruisen tegen onze privacyrechten. Max Schrems, Oostenrijks privacyvoorvechter en luis in de pels van Facebook zegt: ‘We hebben absoluut geen enkele controle op wat Facebook doet met privéberichten, posts, IP-adressen en alle data die ze hebben van je telefoon-apps. En je mag niet eens zien wat ze ermee doen. Het enige waar ze over praten is de zichtbare front-end. Waarom Facebook dat doet? Omdat iedereen zou flippen als ze zien wat er met onze data gebeurt.’

En nu staat naast onze eigen KPN, met de slogan Veilig uw gegevens dichtbij, ook T-Systems op. Net als T-Mobile een kind van Deutsche Telekom, een van de grootste IT-service bedrijven van Europa. Van Duitsers is bekend dat ze overdreven zelfkritisch zijn en arrogant, zoals analist Jens Jenssen van Die Zeit al eens zei. T-Systems wil de oorlog aangaan met Amazon. En een oorlog is het. De klant, de samenleving, merkt er niets van, maar achter de schermen wordt keihard gevochten. En de Duitsers hebben een imposante partner in crime in het Chinese Huawei, met wie ze met de Open Telekom Cloud de hemel gaan bestormen. Het is best arrogant te denken dat het een succes wordt. Maar het kán wel een succes worden. Een succes gestuwd door chauvinisme. Want veel Europese bedrijven (en consumenten) keren zich tegen de Amerikaanse conglomeraten, vanwege de vergaande privacy schendingen die nogal een onveilig gevoel geven. Maar ook omdat het wij-gevoel voor de VS aan deze kant van de oceaan ontbreekt. Zelf zit ik op Spotify. Apple gooit mij intussen dood met aanbiedingen dat ik Apple Music als de sodemieter moet downloaden. Maar Spotify is  Zweeds, Europees. Dus kies ik voor Spotify. En wat ook zo mooi is: de Duitsers en Chinezen hebben focus. Vanuit China gaan zo’n 100.000 ontwikkelaars aan de slag. Kijk, dat lijkt er tenminste op. En wat gaan SAP, IBM en Oracle nu doen? Mengen zij zich nu ook veel nadrukkelijker in het strijdgewoel? Gigantische partijen die met een technologische en economische blik hun focus richten op de samenleving. Dat kan maar één winnaar opleveren: u.

 

Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777