Google

Amazon Web Services

CenturyLink

Azure

[graph_shortcode]

Configuratie: 4vCPU, 16 GB RAM, Windows OS, geen storage. Prijs ($) per uur.

Configuratie: Local SSD-Storage, Prijs ($) per uur.

Dure kool, groeit als…

Veel organisaties maken op dit moment in hun applicatiestack een grote beweging door naar clouddiensten. Dat is terug te zien in de vraag naar opslagdiensten van de hyperscale providers AWS, Google en Microsoft, waar een stevige groei in zit. Overstappers zullen ervaren dat het gebruik van snelle serveropslag behoorlijk in de papieren kan lopen. Zeker als je het vergelijkt met de kosten van on premise serverconfiguraties.

De ontzorging, die clouddiensten bieden, komt tegen een stevige prijs. Dat geldt zeker voor opslagdiensten. In de METRI cloud indicator heeft METRI de afgelopen maanden het vergrootglas gezet op direct aan de server gekoppelde local ssd-storage. Het blijkt dat de drie hyperscale cloud providers Google, Azure en AWS elkaar niet veel ontlopen in hun prijzen voor 1 GB sd-opslag. Google kwam in het begin van de zomer met een uurprijs van 0,035 dollarcent als duurste uit de bus, maar veranderde dat in augustus radicaal door deze prijs in een klap naar 0,012 dollarcent te verlagen. Ssd-serveropslag in de Microsoft Azure cloud komt op 0,02 cent per uur en AWS zit met een uurprijs van 0,015 cent precies tussen Google en Microsoft in.

Stunten

Google stunt met prijzen voor zijn clouddiensten. Dat hebben we eerder gezien. Het concern heeft met zijn clouddiensten een enorme schaal bereikt en offert een deel van zijn marge op om aan te haken bij koplopers AWS en Microsoft. Het is een teken dat de hyperscale providers het steeds meer tegen elkaar opnemen, nu de markt voor clouddiensten tussen deze drie grootmachten verdeeld lijkt te worden. Wie dacht dat deze partijen uitgegroeid zijn, heeft het mis. Het gaat om steeds grotere getallen. 451 Research voorspelt dat de storage markt komend jaar zal verdubbelen. Marktvorser MarketsandMarkets schat dat de mondiale markt voor on demand storage doorgroeit naar 65 miljard dollar op jaarbasis. In 2015 ging het nog om een omzet van 19 miljard dollar. Aan servers gekoppelde ssd-storage is overigens maar een kleintje in deze vraag. Vooral de vraag naar cold storage-varianten en backupdiensten zit stevig in de lift.

De komende jaren zullen de prijzen voor cloud storage door de concurrentie wellicht nog een flinke duik naar beneden maken. Nu het gangbare leveringsmodel standaardiseert op cloud zullen ook traditionele leveranciers als Netapp, Dell/EMC en IBM door hun klantenbestand gevraagd worden om hun opslaginfrastructuur als een clouddienst uit te leveren. Dit nieuwe aanbod zal effect hebben op de prijs. Daarnaast maken ook bestaande partijen met een offline businessmodel interessante bewegingen naar cloud. Zo werd deze week bekend dat de Amerikaanse retailer Wallmart in samenwerking met Nvidia stevig gaat investeren in infrastructuur voor neurale netwerken en deze voorzieningen ook openstelt voor andere partijen. De grond werd ze te heet onder de voeten, nadat Amazon retailer Wholefoods overnam. En oh ja. De fabrikant van harde schijven van Western Digital kocht de startup Upthere aan, die mobiele apparaten van meer opslag kan voorzien. De technologiewereld gaat komend jaar nog heel wat veranderingen laten zien.

Relatief

Maar mogelijke prijsverlagingen van opslagdiensten zullen altijd relatief klein zijn zeker als je het vergelijkt met de kosten voor eigen ssd-infrastructuur. Het stevige prijskaartje van cloudopslag wordt pas duidelijk als je uitzoomt en deze vorm van serveropslag naast courante benchmark kosten voor ssd-storage legt. Op microniveau gaat het weliswaar om honderdsten van centen per uur, over een langere periode loopt de meter behoorlijk op. Een ssd-schijf in de winkel heeft op dit moment een kostprijs van rond de 5,8 cent per GB per maand. In een on-premise eigen datacenter valt deze kostprijs door schaalvergroting terug naar 0,54 cent per GB per maand, beheerkosten en stroom meegerekend. Reken je de huurkosten van ssd-opslag van de hyperscale providers terug naar maandprijzen, dan zie pas echt de premium prijs van de cloud. Gemiddeld kost 1 GB-ssd voor je gehuurde serverconfiguratie je 10,85 dollar per GB per maand als je voor AWS, Google of Microsoft kiest.

Deze hoge prijzen voor ssd-serveropslag zullen op een gegeven moment het enthousiasme voor public clouddiensten doen temperen. Wat dat betreft is het tijd voor realisme, nuchterheid en de nodige facts als organisaties van plan zijn om grootschalig over te stappen op clouddiensten. Om de kosten van het gebruik van cloudopslag transparanter te maken gaan we in de volgende aflevering van de cloud indicator kijken naar de kosten van datatransfer. Want capaciteit huren voor opslag is één ding, de kassa van cloudproviders gaat ook rinkelen als er netwerkcapaciteit aangesproken wordt om de opgeslagen data te kunnen gebruiken.

De hartslag van de cloud

In de prijzen voor IaaS-diensten lijkt op sommige punten weinig variatie te zitten. Als je bijvoorbeeld naar de prijzen voor een Windows server met een configuratie van 4vCPU en 16 GB RAM geheugen kijkt van Google, AWS, Microsoft Azure en Centurylink, dan valt alleen de ritmische piek van Centurylink uit de toon.

Deze provider kiest ervoor om op wisselende werkdagen de prijzen voor een Windows-server flink lager in de markt te zetten. Over het geheel genomen is het prijspeil van deze provider juist hoger dan de genoemde cloudspelers. Microsoft is iets goedkoper met zijn Windows server gevolgd door Amazon. In dit segment van Windows-servers biedt Google wederom de laagste huurprijzen.

Dit blijkt uit het doorlopende onderzoek dat METRI onder de naam Cloud Indicator doet naar de prijzen in de Infrastructure-as-a-Servicemarkt. METRI heeft dit onderzoek begin van de zomer sterk uitgebreid naar tienduizenden prijspunten om trends te spotten in de prijzen voor infrastructuurdiensten als rekenkracht en opslag van relevante public cloudspelers.

Daar zit de nodige dynamiek in. Google kondigde begin augustus aan dat het flink het mes zet in de prijs voor snelle SSD-opslag voor virtuele machines. Klanten betalen tot 63 procent minder voor de SSD-opslag voor virtuele machines in het Google Cloud Platform. Dit soort opslag wordt ingezet om bedrijven met servers te laten werken die snelle toegang tot gegevens nodig hebben zoals voor data-analyse of andere data intensieve taken.

Dit soort prijsacties laat de vergaande competitie zien tussen cloud providers als Google, AWS en Microsoft Azure. Deze spelers verlagen regelmatig hun prijzen om aantrekkelijk te blijven. METRI volgt dit soort trends in prijsvorming en andere belangrijke benchmarkaspecten van deze dienstverlening om hier trends uit te distilleren die relevant zijn voor de sourcing van clouddiensten. Gezien het initiatief van Google zal de volgende editie van de Cloud Indicator inzoomen op storage prijzen.

Wat kost de cloud?

METRI heeft het doorlopend onderzoek naar de prijzen in de Infrastructure-as-a-Service markt sterk uitgebreid. Onder de naam Cloudindicator volgt METRI de prijzen van IT-infrastructuurdiensten als rekenkracht en opslag van relevante cloudspelers als AWS, Azure, Google en Centurylink op basis van tienduizenden prijspunten.

Doel is om trends in prijsvorming en andere belangrijke benchmarkaspecten te volgen en hier trends uit te distilleren die relevant zijn voor de sourcing van clouddiensten. Uit eerdere analyses is gebleken dat de markt voor public cloud computing minder transparant is dan deze lijkt. Op de websites zijn vaak de real-time prijzen voor verschillende diensten terug te vinden in overzichtelijke prijslijsten. Hulpmiddelen als total cost of ownership rekenhulpen en pricing calculators vullen dit nog aan, zodat klanten schijnbaar moeiteloos de kosten van hun keuze in het cloud winkelmandje kunnen doorrekenen.

Moeilijk vergelijkbaar

Kijk je nauwkeuriger dan valt op dat de transparantie beperkt is omdat de infrastructuurdiensten van providers moeilijk vergelijkbaar zijn door een andere opzet van diensten en een afwijkende prijsopbouw. De prijsstelling van clouddiensten is ook ingewikkeld, omdat infrastructuurdiensten als rekenkracht, geheugen en opslag als losse componenten worden aangeslagen, terwijl het afnemers om integrale dienstverlening gaat. Daarnaast hanteren providers afwijkende prijsmodellen die zij regelmatig aanpassen en krijgen individuele afnemers vaak op basis van volume unieke kortingen voorgeschoteld.

METRI houdt de vinger aan de pols en legt het public cloud aanbod van spelers AWS, Azure, Google Cloud en Centurycloud doorlopend langs de lat om feiten en fictie van elkaar te scheiden. Regelmatig zullen we trends in deze clouddienstverlening terugkoppelen. Houd de website van METRI goed in de gaten of volg ons bedrijfsprofiel op LinkedIn. Geïnteresseerd in de Cloudindicator? Laat het ons weten en wij bekijken of we een antwoord kunnen geven op je vraag.

Stel je vraag

Heeft u nog vragen of wilt u advies op maat? Laat uw telefoonnummer of email achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Boeingavenue 251 - 1119 PD Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777