Skip to content

Cloud evolutie zet voort

Auteur(s): Paul Cornelisse

Soms weet je dat er een ontwikkeling aan zit te komen die zo logisch lijkt, dat je er nauwelijks aandacht aan besteedt. Een paar jaar terug sprak ik met een collega over de verhouding tussen RAM gigabytes en vCPU’s in cloudservers. Wij voorzagen een stijging van de prijs van RAM’s ten opzichte van de vCPU’s. En zie: CenturyLink Cloud is de eerste aanbieder die de GB RAM hoger prijst dan de vCPU. Wake up and smell the coffee!

Natuurlijk was het leuk voor ons dat een voorspelling uitkomt, maar daar gaat het verder niet om. Nu de feiten. De RAM gigabytes van een cloudserver kent beprekende factoren, die zijn namelijk eerder vol en worden veel harder gebruikt dan vCPU’s met hun rekenkracht. Een server gebruikt eerder zijn capaciteit aan RAM geheugen maximaal, dan zijn vCPU’s. Er moest een keer een kentering komen in het verhaal dat je vooral voor de vCPU’s moest betalen en vrijwel niets voor het gebruik van RAM. Maar er was geen service provider die werkelijk tot actie overging. Nu heeft eindelijk één partij de prijzen van de RAM-bytes hoger gesteld dan de vCPU’s. Het zat er al jaren aan te komen, maar de markt wilde er niet aan.

Dat deze kentering is ontstaan is niet meer dan logisch en de reactie van CenturyLink is terecht. De RAM-byte is de beperkende factor en dan treedt in de ‘normale‘ wereld marktwerking in. Als de appeloogst mislukt en je verkoopt appels en peren dan worden de appels wat duurder dan de peren. Zeker als mensen die appels nog altijd heel hard nodig hebben. Want je kunt geen virtuele server afnemen zonder RAM. En nu is er dus een serviceprovider die ingrijpt. En zou je ze dus leader kunnen noemen als je het relateert aan de Magic Quadrant van Gartner.

Deze cloud serviceprovider gaat een kentering teweeg brengen waar de rest een vervolg aan moet geven. Net als in de mobiele telefoniemarkt. Vroeger kon je onbeperkt internetten, en moest je belminuten kopen. Nu is het precies andersom omdat er veel meer gebruik gemaakt wordt van data dan van de telefoon.

Eindelijk zien we in de cloudwereld deze marktwerking ook terug. Bedrijven nemen steeds meer servers af. Voorheen dacht men: ik neem per server af wat ik af wil nemen, het kost toch geen stuiver. Door de beperkende factor wordt dit nu dus duurder. Men moet dus opletten op het gebruik en intussen steeds meer aanschaffen. Pure marktwerking. De sector lijkt echt volwassen te worden.

Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777