Skip to content

De CIO op vakantie: is dit wat ik wil?

Auteur(s): Paul Cornelisse

De CIO is moe. Aan vakantie toe? Ook. Maar ik vrees dat drie weken Toscane of St. Tropez niet de oplossing is. Ik denk dat de CIO er vooral veel baat bij heeft dat hij een nieuwe rol krijgt of neemt. De oude CIO-rol staat onder druk en dit zorgt voor onzichtbare paniek. Nergens voor nodig, deze ontwikkeling is juist een zegen!

Ik ben een hobby-wielrenner. Volgende maand ga ik weer kijken hoe het met zwaartekracht gesteld is in de Italiaanse Dolomieten. Ik volg het professionele wielrennen ook op de voet, omdat ik mooie verbanden zie met het bedrijfsleven. Neem Maarten Tjallingii. Een topwielrenner, die nu voor zichzelf gaat beginnen. Hij gaat teams motiveren. Tjallingii weet alles van wielrennen, maar heeft geen zin meer om zichzelf voor elke wedstrijd op te peppen en elke week zijn benen te scheren. Daar is hij klaar mee. Hij gaat teams leren fietsen, leren pijn lijden en hij gaat dichter bij de sponsor staan en deze helpen de doelen te verwezenlijken. En als die doelen met de gekozen koers onhaalbaar blijken te zijn, gaat hij vertellen hoe het wél kan.

Ik zie en spreek veel Tjallingii’s binnen IT-bedrijven. CIO’s die geen CIO’s meer zijn of willen zijn. Ik zie echt bekende CIO’s de stap maken naar de business. Op hun kaartje staan die drie letters niet meer, nee er staat bijvoorbeeld: business director. Of technology officer in een business divisie. Het bekendste voorbeeld is Jeroen Tas, het goudhaantje van Philips. Een pur sang IT-man, die nu als CEO van de Connected Care-tak een dienstenmodel op poten zet voor medische apparaten. Hij bedenkt nu met succes business concepten met gebruik van technologie, waar hij zoveel vanaf weet. Hij heeft nog steeds een IT-rol, maar praktiseert dit in de business omgeving. Goed voor het bedrijf, goed voor Jeroen Tas.

Voor Frans Woelders van ABN Amro geldt zo ongeveer hetzelfde. Hij werd samen met Tas in 2013 uitgeroepen tot CIO van het jaar. Nu is hij verantwoordelijk voor de retail banking bij de bank. Je ziet een bijna natuurlijk proces bij jonge, ambitieuze managers in de IT die voor een senior rol in een groot concern in aanmerking willen komen. Zij blijven niet hangen in de standaard CIO-rol maar zoeken de business op, worden ‘business program manager’ of ‘program director’. Zodat ze echt business gerelateerd aan de gang gaan, ervaring opdoen.

Er wordt ook steeds vaker gepleit voor de afschaffing van de CIO. Een andere functietitel op het visitekaartje heeft twee voordelen. De voormalig CIO krijgt weer lol in z’n werk. Sommige information officers doen dit – geïsoleerde – werk al heel lang en zijn het al een tijdje zat. Een rol in de business is dan ook veel directer en interessanter. Door alle technologische ontwikkelingen komen er steeds meer standaardoplossingen, het echte IT werk verdwijnt. De intrinsieke waarde van IT is niet echt sexy meer. Wat je er mee kunt doen in de business, dat is pas sexy. En daar focussen steeds meer bedrijven zich op.

Dan voordeel twee. Vroeger had de CIO veel meer een transformerende rol. Nu zijn er bedrijven die hun technologie willen veranderen, zoals uitzendketens die hun kantoren willen sluiten en daarvoor in de plaats slimme software en digitale portals met linkjes naar LinkedIn en Facebook creëren waardoor alles als een externe dienst wordt afgenomen met zo weinig mogelijk eigen IT. In dat soort organisaties is de CIO niet meer dan de bewaker van het ketelhuis. Eigenlijk gewoon de IT run baas. De man of vrouw die de kolen op het vuur gooit. Het echte werk gebeurt buiten zijn bereik.

Al die processen verlopen veel beter als de CIO met al zijn tech-kennis de business komt versterken. De business praat al jaren veel over IT en technologie, maar durft de woorden zelden om te zetten in daden. De nieuwe rol van de v/h CIO wordt dan ook: zorgen dat de business accelereert met slim gebruik van technologie. Hij gaat met in- en externe partijen praten, wordt een integrator, facilitator. Hij weet wat er in markt speelt en omdat hij zoveel van IT afweet, kan hij helpen de businessprocessen te versnellen. Hij praat met klanten. Hij is veel meer communicator dan een techneut.

Wil de CIO dat wel worden? Dat is gelijk de keerzijde van deze redenering. CIO’s die te weinig gevoel hebben voor business. Of gewoon hardcore techneut willen blijven. Hoe ziet voor hen de toekomst eruit? Zij die de stap naar de business wel willen en kunnen maken, en in staat zijn hun ego een nieuwe plek te geven, gaan een mooie tijd tegemoet. Het werk wordt boeiender en de toepasbaarheid van technologie zal dichter bij de eindgebruiker staan. Misschien iets om over na te denken, daar in Toscane of St. Tropez?


Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777