Skip to content

CIO Day 2016: doorbraak in sourcing en technologie

Auteur(s): Lucas Blom

Nieuwe businessmodellen, baanbrekende technologieën, een wispelturige mondiale economie en bottom-up gedreven maatschappelijke ontwikkelingen. Zo maar een rijtje uitdagingen die menige organisatie dwingen om uit de eigen comfort zone te komen en alle op alles te zetten om relevant te blijven. Op de CIO Day 2016, die eind november plaatsvond in de Amsterdamse Beurs van Berlage, stond deze totale transformatie en het doorbreken van traditionele kaders centraal.

Zo’n doorbraak is zeker nodig in de sourcingmarkt waar leveranciers en klantorganisaties met een conventionele aanpak in veel gevallen niet de doelstellingen halen die ze zouden willen. Demand en supply moeten beter samenwerken. Voor een breakthrough heb je partnerships nodig stelden Marcel Krom, CIO bij PostNL en voorzitter van CIO Platform Nederland en Jeannine Peek, managing director Dell Nederland en voorzitter van branchevereniging Nederland ICT tijdens de plenaire opening. Dat kan als businessdoelen centraal staan en niet de gebruikelijke details vanuit de technologie of de speciale behandeling die contracten soms krijgen als ze bij inkoop belanden. Deze details halen vaak onbedoeld de lange termijnvisie van de sourcingrelatie uit het zicht. En dat is jammer.

Zeker nu er grote veranderingen op komst zijn. Zo liet Dale Kutnick, distinguished analist en SVP emeritus, Gartner Research, in zijn keynote zien dat het offshoren van arbeidskrachten waarschijnlijk zijn langste tijd gehad heeft. De komende 5 tot 10 jaar komt de productie naar verwachting terug naar de Westerse landen door de opkomst van robotisering en print-to-order. Dat geldt niet alleen voor de maakindustrie. Ook digital business zal door de opkomst van algoritmes ingrijpend veranderen. Kunstmatige intelligentie gaat een hoge vlucht nemen verwacht Kutnick. De robot zal uitgroeien tot een baas die het werk onder het personeel verdeelt. Maar deze algoritmes zullen ook zo krachtig worden dat zij zelfstandig in de business data op patronen kunnen stuiten voor nieuwe waarde proposities in relevante markten. De robot zal zo uitgroeien tot een architect van nieuwe businessmodellen.

Toekomstmuziek

Voor de meeste organisaties zijn dit soort scenario’s nog toekomstmuziek. In het technologie portfolio van veel organisaties moeten eerst nog de nodige hordes genomen om de slag naar innovatie te kunnen maken. Zo is software voor veel organisaties veel relevanter geworden, terwijl het uitbesteden van applicatieontwikkeling een stuk beter kan. Tijdens de ronde tafel sessie van METRI over transparantie in applicatie outsourcing vertelde Toine van Eeden, CIO van de NCOI Opleidingsgroep, dat onafhankelijke en gestandaardiseerde feiten over omvang van de geleverde software en codekwaliteit organisaties in staat stellen om risico’s rond budgetten, deadlines en kwaliteit van de software veel beter te managen. Deze data gedreven benadering biedt CIO’s nieuwe mogelijkheden om de investering beter te rechtvaardigen richting stakeholders en de realisatie van de softwarecode op een hoger plan te brengen.

Succes van innovatie is voor een belangrijk deel afhankelijk van een betere organisatie van de vraagkant. Dat speelt ook op het terrein van het aloude end user management, waar veel organisaties een toekomstbestendige desktop-as-a-service nog niet voor elkaar hebben. Dat blijkt uit de populariteit van de whitepaper over end user management die METRI Research recent uitbracht. In dit nieuwe product staat de organisatie van de vraagkant centraal, omdat dit veel aandacht nodig heeft als organisaties willen profiteren van een standaarddienst. METRI biedt met het Research initiatief ook op andere terreinen CIO’s laagdrempelige need-to-know informatie, waaronder cloud governance, bimodal innovatie en software metrics.

CIO of the year

Maar soms gaan organisaties veel verder dan de dagelijkse praktijk bleek aan het einde van de congresdag. In lijn met het breakthrough thema van het congres kreeg Ron van Kemenade, CIO van ING, de oorkonde van CIO of the Year 2016 uitgereikt door juryvoorzitter Bernhard van Oranje. Volgens Van Oranje dankte de CIO de prijs aan zijn cruciale rol in de baanbrekende digitale ontwikkeling van ING door als een startup agile tot het dagelijks bread en butter te maken van de corporate. “Met zijn focus op technologie legt hij de basis voor een geheel nieuwe organisatie, waarvan de contouren zich inmiddels beginnen af te tekenen”, motiveerde hij de keuze. “Het is mooi om te zien hoe hij zich daarbij laat inspireren door grote digitale wereldspelers Spotify, Netflix, Facebook en Google. Waar veel collega-CIO’s nog vol vragen zitten over de koers in de digitale wereld, is de visionaire Ron van Kemenade al ruimschoots onderweg.”


Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777