Skip to content

Check de uurtarieven van IT-rollen

Auteur(s): Lucas Blom

Het in financiële data-analyse gespecialiseerde IT-adviesbureau Metri brengt de ITFlexrate uit, een hulpmiddel waarmee organisaties de uurtarieven van veelvoorkomende rollen in de ICT kunnen checken op marktconformiteit. Met het hulpmiddel zijn de eigen inhuurtarieven van populaire functies als consultant, datascientist, developer, projectleider, scrummaster of on site support te vergelijken met de markt. Daarbij is een onderscheid te maken tussen het niveau (junior, medior en senior) en de inhuurvorm. Zo worden er in de markt verschillende tarieven gehanteerd voor zzp-ers, inhuur vanuit detachering of vanuit beheercontracten.

Digitalisering, bedrijfstransformaties, datagedreven werken. Het is zo maar een greep uit de omvangrijke projecten die in veel organisaties op gang zijn gekomen nu de economie weer volop draait. De grootste gemene deler is een stevige ICT-component, die de vraag naar deskundig IT-personeel flink aanwakkert met stijgende inhuurtarieven tot gevolg. De IT-arbeidsmarkt is hierdoor als nooit tevoren opgebloeid, waardoor in tal van specialismen krapte is ontstaan.

Betaal ik teveel?

Als opdrachtgevers een applicatie willen laten ontwikkelen dan is een van de eerste vragen die gesteld worden: wat kost een programmeur per uur of is het gevraagde tarief marktconform? Als de veranderprogramma’s groter zijn dan komen daar ook andere rollen bij zoals architecten, databasebeheerders en scrum masters. Organisaties die met een flexibele schil werken door externen in te huren, hebben er belang bij om de inhuurtarieven transparant te maken. Betaal ik te veel of juist te weinig voor deze rol is een kardinale vraag in een effectieve wervingstrategie. De kennis in de opbouw van inhuurtarieven en marktconformiteit van tarieven zijn een belangrijk middel om te sturen op een goede verhouding van tarief en kwaliteit.

METRI volgt al jaren de tarieven van veel voorkomende IT-rollen op de voet en bracht begin dit jaar de METRI whitepaper ‘Zicht op de flexibele schil’ uit. Uit eerder onderzoek van METRI en Fastflex is gebleken dat het afgelopen jaar de tarieven van externe IT-professionals gemiddeld met maar liefst 4% zijn gestegen ten opzichte van twee jaar geleden. De sterk gestegen vraag naar software bijvoorbeeld heeft de tarieven van applicatie gerelateerde functies aanzienlijk verhoogd. De inhuur vanuit beheer of mantelcontracten geeft organisaties toegang tot lagere tarieven voor veel gevraagde rollen als database administrator of securityspecialisten. Vanuit de benchmarking activiteiten volgt METRI inhuurtarieven van externen en de IT-arbeidsmarkt op de voet om klantorganisaties te adviseren over hun sourcing strategie. De IT Flexrate is een belangrijke aanvulling op dit aanbod en geeft een voorproefje van de expertise die er in huis is.

Alleen via externe inhuur

Sommige cruciale functies en rollen zijn de komende jaren alleen vanuit externe inhuur in te vullen. Dat is een harde realiteit waar organisaties niet omheen kunnen in de huidige krappe IT-arbeidsmarkt. In 2017 stonden er ruim 53 duizend ICT-vacatures open blijkt uit recent onderzoek van het UWV. De helft van de ICT-vacatures wordt door werkgevers als moeilijk vervulbaar bestempeld. In 2015 was dit nog 30 procent. Volgens het UWV is er geen enkele beroepsrichting die zo’n sterke mate van krapte kent als de ICT. Er is vooral vraag naar programmeurs, informatieanalisten, webdevelopers en securityspecialisten.

De overheid en publieke sector zijn aanzienlijke scholingsprogramma’s begonnen. Daarnaast is het uitbesteden van werkzaamheden naar het buitenland stevig gegroeid. In landen met een goed ontwikkeld IT-personeelsbestand, zoals Spanje, Portugal, Italië, India of Oekraïne zijn heel wat programmeurs voor Nederlandse organisaties aan het werk. METRI beschikt ook over de tarieven voor veel voorkomende IT-functies in deze landen die voor nearshoring of offshoring outsourcing ingezet worden.

ITFlexrate

METRI volgt al jaren de tarieven van veel voorkomende IT-rollen op de voet. Organisaties, die met een flexibele schil werken, hebben er belang bij om de inhuurtarieven transparant te maken. Betaal ik te veel of juist te weinig voor de verschillende IT-rollen is een kardinale vraag in een effectieve wervingstrategie. Met de tool ITFlexrate, gebaseerd op de uurtarieven database van METRI, krijg je inzicht.

Doe de Quickscan

Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777