Skip to content

Breng vaart in verandering

Auteur(s): Sergej Berendsen

”Als zaken onder controle lijken, ga je niet hard genoeg.” Een beroemde quote van racelegende Mario Andretti. In deze tijden is de noodzaak tot innoveren sterker dan ooit. Het tempo gaat dan ook omhoog. Organisaties nemen meer risico’s bij het veranderen. Maar hoe neem je dan toch de bestuurlijke verantwoording?

Veel bedrijven kiezen voor een agile én business-centric aanpak. Dit soort veranderingen kost alleen veel tijd en geld. Daarnaast zijn de risico’s hoog. Of de benodigde middelen en fondsen zijn niet altijd voorhanden, waardoor veranderingen weer langer op zich laten wachten – tot zover de analogie met de racewereld.

Metri ziet drie trends die de digitale transformatie aanjagen: agile softwareontwikkeling, het centraal zetten van de klant en business-centric IT. Als je deze drie zaken in balans weet te houden, kun je werkelijk innoveren.

Agile softwareontwikkeling

Agile softwareontwikkeling is een krachtig instrument om te focussen op klantwaarde. En hieraan zo snel mogelijk in kleine iteraties te werken. Het nadeel: de kosten. Te vaak is agile duurder dan traditionele methodes. Dat komt niet alleen door de vaak steile leercurve. Een belangrijke oorzaak zit in de multidisciplinaire werkwijze en de vaagheid van de requirements van de klant of gebruikers. Agile vergt ook aandacht voor doelmatigheid, non-functionals en compliance. Saai natuurlijk vanuit business-oogpunt, maar essentieel om de kosten onder controle te houden en voor de bestuurlijke verantwoording (‘responsibility’).

Zet de klant centraal

De klant centraal stellen is tegenwoordig een populaire kreet. De stem van de klant is essentieel in het ontwikkelen van betere diensten. Maar niet ieder product heeft evenveel input van klanten nodig. Vooral nieuwere producten zijn daar gevoelig voor. In de reguliere productcyclus van 1. innovatie; 2. productontwikkeling; 3. marktontwikkeling; 4. stabilisatie (‘cash cow’) en 5. afbouw, is de stem van de klant vooral aan het begin van deze cyclus belangrijk. Andere KPI’s zijn echter minstens zo essentieel.

IT moet de business centraal zetten

Dan kom ik op de derde trend: IT moet de business centraal stellen. Traditionele, op supply and demand gebaseerde besturingsmodellen zijn soms te log. Als ‘demand’ de voorzijde is van het proces, dan is ‘supply’ de achterkant. En die achterkant weet niet altijd goed wat de business wil. De (management)lagen ertussen filteren en kleuren de demand-boodschap. Vaak is dat goed, maar het heeft ook nadelen. Agile zet de business in het midden – en zo zijn we weer terug bij de eerste trend. De echte product owner is zelf verantwoordelijk voor een product line of een marktgebied. Hij of zij kent de klant en het product goed en weet wat er moet gebeuren. Wederom is dit excellent aan de voorkant van een productcyclus. Maar pas op, bij veel klanten zien we ‘proxy’ product owners die zelf niet verantwoordelijk zijn voor een product line of marktgebied. En daarmee heb je in agile een complexe demand-supply-keten geïntroduceerd.

De spagaat van IT

IT bevindt zich in een meervoudige spagaat. Enerzijds moeten dagelijks stabiliteit, continuïteit en veiligheid worden geleverd tegen marktconforme kosten. Anderzijds zijn verandersnelheid, commercieel inzicht en innovatie vereist. Hoe neem je als CxO hier je bestuurlijke verantwoordelijkheid? Hoe krijg je inzicht in alle KPI’s, hoe stuur je op een juiste balans hierin? En hoe krijg je inzicht in de effectiviteit van getroffen maatregelen?

Er bestaan geen echte shortcuts naar innovatie. Stap niet in de valkuil om alleen op één van de genoemde KPI’s te sturen. Alleen agile, alleen de klant centraal stellen of alleen business-centric IT is niet genoeg. Breng alle productlijnen in beeld. Alle belangen moeten in balans zijn; niet één model is leidend. Bepaal per productlijn de juiste stuurvariabelen. En bestuur IT aan de hand van al die stuurvariabelen. Ingewikkeld? Zeker weten. Maar het is de enige manier om alle belangen te dienen zonder de doelen uit het oog te verliezen.

Om je hierbij te ondersteunen, heeft Metri een omgeving waarin je zowel je innovatieplannen kunt plotten, de resultaten (‘business benefits’) kunt vastleggen als de actuele stand en de effecten van doorgevoerde maatregelen kunt monitoren. Deze kun je vervolgens visualiseren voor de CFO en CEO, zodat veranderingen de broodnodige vaart krijgen.

Wil je meer weten?

Vul onderstaand formulier in om zelf een afspraak in te plannen voor een vrijblijvend gesprek. Kom je er niet uit? Bel ons dan op 020 655 1777.

Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777