Skip to content

Betalen uw klanten ook nog voor sauna & slippers?

Auteur(s): Paul Cornelisse

Laatst vroeg een neef op een familiefeest: ‘SaaS, wat is dat nou eigenlijk?’ Hij keek er nogal sceptisch bij. Ik ging voor hem staan, hief mijn armen in de lucht, en riep: ‘Kom op, nou!’ Mijn neef zei geschrokken: ‘Je lijkt die vent wel van Basic-Fit, die goedkope fitnessketen.’ ‘In één keer goed’ lachte ik. ‘Dat is nou SaaS.’

Software as a Service zet complete industrieën op zijn kop. Tot zover de euforie. Want hoe gaat het met ontwikkelingen die werkelijk veranderingen teweeg brengen? Ze worden gehypet. Als we het over SaaS hebben, dan hebben we het eigenlijk over Uber. Over Netflix. Over Tesla. Tesla wordt gehypet als een wereldwonder, maar is niet veel meer dan een iPad op wielen. Je gaat er niet meer mee naar de garage, je krijgt uit de cloud software updates opgestuurd en rijdt rustig verder. Dat kan buitengewoon nuttig zijn. Veel ontwikkelingen in het kader van SaaS zijn nuttig. Kijk naar de ontwikkelingen, demystificeer de hype en pluk er de vruchten van.

In de IT-sourcing wereld zijn grofweg zes trends gaande: Focus (wat kan ik echt goed), multi-sourcing, decentralisatie, standaardisatie, converged solutions en natuurlijk flexibiliteit. Die trends vind je – vrij vertaald – ook sterk terug in SaaS-oplossingen. En daarom is die man van Basic Fit reclames de personificatie van deze ontwikkeling. Wie wil nog betalen voor zijn slippers in de sportschool? Of de sauna waar hij nooit ingaat? SaaS draait hierom: niets meer zelf kopen voor op kantoor, gewoon naar een website gaan en zoeken wat je echt nodig hebt. En precies dat afrekenen wat je gebruikt of gaat gebruiken. De kern is de ultieme bereikbaarheid van technologie en de beschikbaarheid ervan, steeds meer zonder tussenkomst van ‘specialisten’. Een startend bedrijf hoeft bijna niet meer te investeren, hij gebruikt Google, Amazon of Exact. Dankzij SaaS zijn de kosten om ‘X plus 1’ te maken, dus om iets extra’s te bouwen, extreem laag. Het gaat niet om de technologie, het gaat niet om Uber, Netflix of Tesla, het gaat om flexibiliteit. Om focus. Om snelheid, time to market en om transparantie van kosten.

Als uw bedrijf drie weken dicht gaat in de zomer, dan wilt u geen rekening zien voor iets dat u drie weken niet heeft gebruikt. Vandaag de dag betalen we nog steeds voor zaken die we niet gebruiken. Bij softwareleveranciers als Oracle, SAP en vele anderen word je verplicht een kaartenbak vol licenties te kopen. Daar zitten een hoop slippers bij. Jij wilt drie licenties uit de cloud en rekent er dan ook drie af. Vertaal je het door naar de IT techniek dan wil je betalen naar het aantal processoren, de virtuele machines en de hoeveelheid storage dat wordt gebruikt. Leveranciers ‘spelen’ met de grenzen van deze markt door de hoeveelheid en kosten van bijvoorbeeld geheugen en storage op en af te schalen, zoals Google en Amazon. Zij bieden steeds meer gigabyte geheugen gratis aan. Een extreem concurrerende markt. Ik zit al vijf jaar op Google en heb zonder een mail te wissen nog maar een derde gebruikt.

Langzaam
Sommige mensen zeggen dat clubs als Basic-Fit, Google, Amazon en – vooruit – Uber de markt kapot maken. Ik denk dat ze de markt zeer drastisch aan het veranderen zijn. We leven in een nieuwe tijd. De vraag is: welke doelen kun je ermee bereiken? En vooral: wat betekent het voor de klant? Kunt u een goede vertaling geven en uitleggen waarom uw klant hier geld in zou moeten steken? Dan kunt u veel bereiken. Maar vaak doen bedrijven dat niet. Vaak gaat het om stoerdoenerij over alle mooie nieuwe ontwikkelingen. We hypen elkaar in deze wereld allemaal kapot als we niet oppassen.

Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777