Skip to content

Bent u klaar voor IT-dienstverlening uit meerdere keukens?

Auteur(s): Andre Nadorp

Soms, als ik lang in de wacht sta voordat ik eindelijk word ‘doorverbonden’, teken ik wat. Doedels heten die creaties volgens de moderne psychologie en ze schijnen wat te zeggen over je karakter. Mijn laatste doedels zeggen echter veel meer over de dienstverlening in de wereld van private- en public cloud oplossingen.

Ik tekende twee torenflats. Daartussen een iets te slap gespannen koord. Op het koord juristen, die fanatiek aan het stoeien waren op dat slappe koord. Hoe kwam ik erop om deze doedel te tekenen?

Even terug naar een eerder blog. Hierin pleitte ik voor een datacenter met nummerbehoud als een prachtige optie in de verdere standaardisering van cloud oplossingen. Dat klinkt helaas nog als toekomstmuziek. Echter, in de wondere wereld van private- en public cloud oplossingen is veel beweging en roering. Er wordt me wat gediscussieerd over voorwaarden, over beschikbaarheid, over data, connecties, combinaties en multi vendor oplossingen met gedeelde verantwoordelijkheden in vernieuwende eco-systemen en de complexe wereld die daarachter zit. Wat je vooral ziet is dat klanten de regie steeds meer richting de leverancier schuiven.

De leveranciers krijgen een steeds grotere rol in het afstemmen van diensten met de verschillende leveranciers aan een en dezelfde klant. Verschillende contractpartijen van een klant moeten gaan samenwerken om de totale dienstverlening voor de klant te realiseren zonder dat de klant de regie hierover moet voeren. Multi Vendor Management-initiatieven schieten uit de grond in een wereld die meer en meer aan het differentiëren is. Klanten verwachten een duidelijke verbetering in de gedeelde verantwoordelijkheid van de geboden services door de partijen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een wijziging binnen een applicatielandschap waarbij ook de infrastructuur aangepast dient te worden. De klant verwacht een werkende oplossing waarbij de verschillende leveranciers samenwerken, zonder tussenkomst van de opdrachtgever.

Dit alles vraagt nogal wat van de old school service integrators. Openheid van zaken in geleverde dienstverlening kunnen pijnlijk duidelijk gaan maken waar elkaars kwaliteiten liggen. Nieuwe samenwerkingsverbanden liggen in het verschiet. En uiteindelijk gaat het over het managen van risico’s en zo kwamen mijn doedels tot stand. Misschien verstandig om in deze discussie ook de klant mee te nemen, die zit namelijk in een van de torenflats die ik voor me zag.

Ik stond nog een tijdje in de wacht. Mijn gedachten dwaalden af naar vliegtuigen, mijn nieuwe doedel op mijn kladblok. Na jarenlange studies in de vliegtuigindustrie is namelijk gebleken dat vleugels die buigen veel meer kunnen dragen en langer meegaan. Door deze eyeopener is de veiligheid in de luchtvaart enorm verbeterd. Flexibele eco-systemen lijken op hun beurt de rechtlijnige processen in ego-oplossingen te buigen.

Toch ben ik benieuwd of de nieuwe ontwikkelingen een bijdrage gaan leveren in klantgerichte duurzame en betrouwbare oplossingen. De eerste stap in die richting lijkt gezet. Dat is het goede nieuws. De technologische ontwikkelingen van vandaag maken het mogelijk om verschillende kleinere oplossingen samen te voegen tot één geheel. Deze kleinere oplossingen kunnen ook geleverd worden door meer gespecialiseerde partijen. Het slim gebruiken van gestandaardiseerde en geaccepteerde ‘producten’ maakt gespecialiseerde dienstverlening mogelijk. Langzaam maar zeker ontstaat er een soort menukaart van IT-dienstverlening waarmee de maaltijd door de consument samengesteld kan worden. Van ster-kwaliteit tot foodtruck-niveau. Voor ieder wat wils. Leve de diversiteit. Als je maar wilt.

Langzaamaan krijgt de klant weer de regie over de benodigde oplossing waarbij de regievoering meer en meer naar de leveranciers verschuift. Multidisciplinaire dienstverlening uit verschillende keukens, bent u er klaar voor?


Lees verder

Laatste IT-nieuws? Volg IDC Metri op LinkedIn

Nieuwsbrief

Boeingavenue 238 - 1119 PZ Schiphol-Rijk - Nederland - Tel + 31 20 655 1777