Tot nu toe heeft het cloudgebruik van organisaties veel weg gehad van puberliefde. Elke organisatie praatte erover, maar het gebruik van clouddiensten stelde feitelijk nog weinig voor. Lagere aanloopkosten en aanpasbaarheid van clouddiensten halen op dit moment organisaties op grote schaal over de streep. Die flexibiliteit betaalt zich alleen uit als de interne besturing van IT-voorzieningen klaar is voor het cloud leveringsmodel.

De marktadoptie van publieke clouddiensten is op dit moment aan het versnellen. Een fascinerend voorbeeld is de sneeuwbal genaamd Amazon Web Services die momenteel door de IT-markt raast. In april meldde Amazon-CEO Jeff Bezos in een brief aan aandeelhouders dat clouddochter AWS dit jaar een omzet gaat halen van 10 miljard dollar, een stijging van 30 procent ten opzichte van 2015. Dit bedrijfsonderdeel groeit harder dan Amazon ooit gedaan heeft en maakt inmiddels een tiende van de omzet uit. Niet slecht voor een concern dat ooit begon als een online boekenverkoper.

Flexibiliteit

Wat die flexibiliteit precies inhoudt en interessant maakt, is goed te zien aan het voorbeeld van Netflix. De dienst, die het mogelijk maakt om films en series via internet te bekijken, zette in februari het laatste onderdeel in een eigen datacenter uit na een transitie van zeven jaar. Het bedrijf werkt nu volledig vanuit de AWS cloud. Flexibiliteit is voor Netflix de mogelijkheid om duizenden virtuele servers en petabytes aan opslagruimte binnen een paar minuten beschikbaar te maken. Dat kan het mediaconcern goed gebruiken bij de uitrol van zijn diensten naar 130 nieuwe landen begin dit jaar, zo blijkt uit deze blog. Het concern greep de verhuizing aan voor een ingrijpende verbouwing om de beperkingen van het eigen datacenter voor eens en voor altijd uit de wereld te helpen.

Wat heb je nodig om zo wendbaar te kunnen worden? Niet zozeer kennis van die cloudtechnologie als wel een organisatie die klaar is voor de cloud. Voortdurend doen zich kansen voor in de markt om IT-voorzieningen tegen lagere kosten af te nemen of meer toegevoegde waarde te leveren aan klanten. Het is de kunst om deze kansen met een consequent beleid voortdurend te verzilveren. Dat vereist een frisse blik op bestaande governance processen. In de whitepaper Klaar voor de cloud staan de organisatorische veranderingen centraal die nodig zijn om de besturing van IT-voorzieningen aan te passen aan het cloud leveringsmodel. Niet het aanbod, maar de vraagkant staat centraal. Om ervoor te zorgen dat je met een vertrouwd gevoel verliefd kunt worden en kunt blijven.