Korting is altijd een probaat middel geweest om in Nederland producten en diensten aan de man te brengen. In de wereld van public cloud computing is dat niet anders. Zo kwam Google eind vorig jaar met het aanbod dat klanten 30 procent korting kregen op het draaien van workloads op de IT-infrastructuur van deze cloudgigant. Te mooi om waar te zijn? Helaas wel in dit geval.

Op het eerste gezicht lijkt de markt voor public cloud computing uiterst transparant te zijn. Op de websites van AWS, Azure en Google zijn de prijzen voor verschillende diensten terug te vinden in overzichtelijke prijslijsten. Hulpmiddelen als total cost of ownership rekenhulpen en pricing calculators vullen dit nog aan, zodat klanten schijnbaar moeiteloos de kosten van hun keuze uit het cloudmenu kunnen doorrekenen. METRI is vanuit haar IT-benchmarkingachtergrond de prijzen van de vier grote cloudspelers in de Infrastructure-as-a-Service markt AWS, Azure, Google en Centurylink aan het verzamelen.

Korting is een perceptie

Uit de eerste analyses blijkt de prijsstelling uiterst stabiel in het afgelopen halfjaar dat METRI dit nu doorgemeten heeft. Deze analyse plaatst de kortingactie waar Google in november vorig jaar mee is gekomen in een iets ander daglicht dan de provider zelf doet. De klant is sinds dat moment 30 procent meer gaan betalen voor diensten als processorcapaciteit en geheugen. Die 30 procent opslag op de prijs vervalt als een klant de infrastructuurdienst een hele maand afneemt. Is dit korting te noemen? Dat is in dit geval uiterst relatief en berust eerder op perceptie dan op feiten.

Overigens zijn met de opkomst van cloud computing de prijzen voor rekenkracht, opslag en geheugen over een langere termijn wel degelijk gedaald. Zo concludeerde de Amerikaanse economische wetenschapster Liang Zhang in haar onderzoek ‘Price trends for cloud computing services’ dat in de beginjaren tussen 2009 en 2015 de prijzen voor on demand infrastructuurdiensten flink gedaald zijn en zelfs meer dan de prijsverlaging die server hardware in het algemeen liet zien. De afgelopen twee jaar is die prijsdaling afgevlakt. Marktleider AWS heeft in 2014 grootschalig de bezem door zijn aanbod gehaald. De ‘compute instances’ zijn van meer geheugen en processorkracht voorzien met een nieuwe marktconforme prijsstelling. Sinds die tijd is er niet zoveel veranderd.

Toezeggingen

Wat is de conclusie? Het woord korting valt regelmatig, maar wat dit precies betekent voor een specifieke ‘use case’ of klant, verschilt van geval tot geval. Uit andere prijsanalyses van Rightscale bijvoorbeeld blijkt dat kortingen vooral te halen zijn als afnemers bereid zijn om infrastructuurdiensten voor langere tijd af te nemen. Bij AWS zijn dit de ‘reserved instances’ en Microsoft geeft kortingen als er sprake is van enterprise agreements.

Als bedrijven met voldoende werknemers en een grote vraag voor meerdere jaren toezeggingen doen dan zijn er kortingen tussen de 30 en 45 procent te halen. Dit is wat METRI ook tegenkomt in de Nederlandse markt op dit moment. Grote corporates kloppen aan bij Microsoft met de vraag of er iets aan de prijs gedaan kan worden. Net zoals in het verleden bij het inkopen van hardware is ook bij deze vorm van dienstverlening alleen meer profijt te halen als je in het groot kunt hamsteren. Wat dat betreft is er weinig nieuws onder de zon en alle reden om METRI te volgen. Want binnenkort komen we met meer.

Wat kost de cloud?

De prijsstelling van clouddiensten is op zijn zachtst gezegd ingewikkeld. Infrastructuur-as-a-Service diensten als rekenkracht, geheugen en opslag worden afgerekend als losse componenten, terwijl afnemers servercapaciteit als een integrale dienst afnemen. Daarnaast hanteren providers afwijkende prijsmodellen die zij regelmatig aanpassen en krijgen individuele afnemers unieke kortingen voorgeschoteld. METRI houdt de vinger aan de pols en legt het public cloud aanbod van spelers AWS, Azure, Google Cloud en Centurycloud doorlopend langs de lat om feiten en fictie van elkaar te scheiden. Volg ons op LinkedIn