Populair en tegelijkertijd door nogal wat mensen bekritiseerd en zelfs verguisd. Een twee snelheden aanpak voor IT-innovatie waarbij de traditionele IT-delivery organisatie uitgebreid wordt met een team voor het uitproberen en uitrollen van nieuwe technologie is in korte tijd sterk opgekomen. Maar het medicijn kan erger zijn dan de kwaal waarschuwt zelfs Gartner die twee jaar geleden fors inzette op het bimodal-concept.

CIO’s, die met twee snelheden IT aan de slag gaan, maken een strategische denkfout die hen duur zal komen te staan. Hiervoor waarschuwt onder andere onderzoeksbureau Forrester. Door met twee aparte teams te werken, verliezen organisaties focus die ze zo hard nodig hebben bij de digitale transformatie die ze door moeten maken. Bimodal IT gaat ten koste van de dagelijkse stabiliteit van de back-office systemen, terwijl organisaties geconcentreerd werken aan een verre stip op de horizon. Het uitrollen van digitale producten en diensten volgens een nieuwe bedrijfsstrategie vraagt nogal wat organisatorische veranderingen en daarom tijd en aandacht, aldus Forrester Research. Je legacy coresystemen moet je gewoon stap voor stap meenemen in deze transitie en niet wegstoppen bij een traditioneel opererend team.

Voor de hand

Nu ligt deze kritiek natuurlijk voor de hand omdat de beide onderzoeksbureaus sterk met elkaar rivaliseren, maar het frappante is dat Gartner sinds begin dit jaar ook zelf begint te waarschuwen dat het bimodal concept brokken kan opleveren als het niet goed wordt toegepast. Volgend jaar als driekwart van alle IT-organisaties een traditionele IT-delivery organisatie combineert met een innovatief team zal de helft van deze IT-afdelingen problemen krijgen met bestaande bedrijfskritische systemen als ERP-oplossingen. Door de introductie van een apart team voor innovatie is het IT-beheer in veel organisaties een rommeltje aan het worden.

Bestaande ERP-systemen zijn op dit moment in veel organisaties aangevuld met verschillende vormen van functionaliteit vanuit externe systemen. De monolithische aanpak van één groot standaardpakket geleverd door een megavendor is in veel organisaties inmiddels vervangen. In een postmoderne aanpak van ERP wordt een groot systeem aangevuld met tal van andere systemen en bronnen tot een geheel, waarmee organisaties hun klanten beter kunnen bedienen. Die aanpak van een losjes gekoppelde ERP-omgeving is op zich geen probleem, als organisaties maar voldoende oog hebben voor architectuur en applicatie-integratie. Maar het ontsluiten van de legacy-omgeving en het goed koppelen van deze systemen aan nieuwe oplossingen krijgt veel te weinig aandacht. Samen met een bimodal aanpak kan de stabiliteit van deze voor veel organisaties bedrijfskritische ERP-omgeving onder zware druk komen te staan. Meer aandacht voor een solide basis is het devies. Laat de business maar even wachten totdat het huiswerk gedaan is, adviseert Gartner.

“Why bimodal IT kills your culture and adds complexity”

Een nog veel belangrijker punt van kritiek is te vinden in bovenstaande tweet. Die complexiteit stippen Forrester en Gartner zelf al aan, maar de mogelijk negatieve impact op de organisatiecultuur binnen een IT-afdeling is een veel belangrijker dingetje. Dit werd recent onderschreven door Bill Ruh, chief digital officer van GE Digital die zelf aan het roer staat van het innovatieve en snelle IT-team in zijn organisatie. Hij wijst er in een recent interview met CIO.com op dat veel organisaties die met bimodal aan de slag gaan te weinig oog hebben voor mogelijk nadelige effecten van het creëren van twee aparte IT-teams. Het IT-delivery team dat verantwoordelijk blijft voor de back-office systemen kan het stempel oplopen dat het te traag is en niet openstaat voor vernieuwing. Zit je daarin dan behoor je tot de sukkeltjes van de klas. Zo’n sfeer is een indicatie dat er twee rivaliserende kampen ontstaan die het goed functioneren van een hele IT-afdeling in gevaar kunnen brengen.


METRI is een Fact Based IT adviesorganisatie gespecialiseerd in sourcing en benchmarking die organisaties helpt bij het verbeteren van de inrichting en besturing. Via een maandelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van marktontwikkelingen en trends.