De opkomst van desktop-as-a-service en kantoorautomatisering uit de cloud heeft het end user management aanbod in de markt ingrijpend vernieuwd de afgelopen jaren. Bedrijven hopen met dit aanbod het keurslijf van hun vaak verouderde werkplek van zich af te schudden zonder grote investeringen. In theorie is dat een gelopen race, maar de praktijk is weerbarstig. Daarom vindt u in deze blogserie praktische tips om via uitbesteding vernieuwing van de werkplek en bijkomende ondersteuning tot een succes te maken.

Consumententechnologie en internet hebben de afgelopen twintig jaar het dagelijks leven ingrijpend veranderd. Organisaties zijn tot op het maniakale gericht geweest op verbetering van de klantervaring om de kritischer consument tevreden te stellen. De eigen werknemers leken vreemd genoeg vergeten te zijn en moesten in veel gevallen met verouderde technologie hun werk doen. Op dit moment is er sprake van een inhaalslag, omdat het besef doordringt dat het uiteindelijk tevreden werknemers zijn die voor tevreden klanten zorgen. Werknemers op verschillende devices snel en overal toegang geven tot de juiste applicaties en bedrijfsinformatie is om die reden binnen veel organisaties op dit moment een belangrijke doelstelling.

Ook de markt en de technologie is klaar voor een opwaardering. Een beheerde werkplek die tegen een maandvergoeding als een standaarddienst af te nemen is vanuit het datacenter van de provider is gemeengoed geworden in de markt. Daarnaast is het aanbod uitgekristalliseerd en zijn de licentiemodellen aangepast zodat het uitleveren van desktops met standaardsoftware echt mogelijk is geworden. Dat geldt ook voor alle bijkomende functionaliteit van kantoorautomatisering tot monitoring en omnichannel servicedeskvoorzieningen. In toenemende mate worden deze voorzieningen ook volgens het Software-as-a-Service-model afgenomen. Dit zorgt dat er steeds meer in de werkplekdienst gestopt kan worden voor een transparante prijs. Het heeft organisaties groot en klein een stuk flexibeler gemaakt doordat ze af zijn van grote investeringen en afrekenen naar gebruik. Als er één domein is waar afnemers vandaag de dag tegen overzichtelijke kosten standaard dienstverlening af kunnen nemen dan is het end user management wel.

Er zijn een aantal aandachtspunten om de hooggespannen verwachtingen rond een werkplek die gebaseerd is op cloudtechnologie werkelijk in te kunnen lossen. Gestandaardiseerde werkplekdiensten bieden pas optimaal toegevoegde waarde als aan bepaalde voorwaarden is voldaan. In een serie van drie blogs besteedt METRI Research aandacht aan het aanbod, de eigen organisatie en het contracteren van leveranciers.