Op 11 september 2001 stond de wereld stil. Amerika was aangevallen, dat was na ‘Pearl Harbour’ in 1941 niet meer gebeurd. Dit mocht nóóit meer gebeuren. En dus gingen alle raderen draaien. Overuren voor de National Security Agency. Uiteraard werd alles en iedereen afgeluisterd. Logisch.
Maar wat blijkt? Philips maakte in de jaren tachtig al beveiligde telefoons gebaseerd op de wiskundige formules van de NSA. Dankjewel NSA. Al snel werd duidelijk dat de geheime dienst zijn wortels diep in Europees grondgebied had geboord. De klimaattop in Kopenhagen werd afgeluisterd. De telefoon van bondskanselier Angela Merkel zelfs. Daar zouden politieke verklaringen aan ten grondslag leggen, maar niet veel later bleek dat de NSA ook aan bedrijfsspionage deed. En de informatie die werd verkregen had steeds minder betrekking op de veiligheid van de USA. Uw zoon speelt wel eens Angry Birds? Grote kans dat ook zijn reilen en zeilen bekend zijn op het hoofdkwartier Fort Meade in Maryland.
Ondertussen zorgen Amerikaanse IT-partijen voor een revolutie in de sourcing industrie. De afgelopen jaren werd nog veel gepraat over inzet van cloud technologie; dit jaar zal een definitieve doorbraak plaatsvinden van gedeelde technologie en oplossingen. Bij kleinere MKB-bedrijven wordt in Nederland al in meer dan 35% van de gevallen IT-oplossingen gebruikt die men niet zelf heeft staan of aangeschaft heeft. Bij grotere organisaties is dat al meer dan 75%.
En de grote cloud-spelers komen uit, juist, Amerika: Amazon, Google, Microsoft, Rackspace. Amazon, de grootste cloud speler ter wereld, kan vijf keer meer cloud capaciteit leveren dan de veertien er op volgende cloud spelers bij elkaar.
Voor de traditionele Europese spelers als Cap Gemini en Atos is het in dit geweld niet makkelijk een positie te veroveren; laat staan te concurreren met de grote Amerikanen. Totdat de NSA een handje begon mee te helpen. Klanten van de Amerikanen in Europa, Brazilië en China vragen zich af of internetbedrijven nog te vertrouwen zijn, of slechts marionetten zijn van de NSA. De oorlog gaat nu over het versleutelen en beveiligen van data zodat de NSA (en de Amerikaanse industrie) niet bij bedrijfsgevoelige informatie kan komen. Traditionele Europese huisleveranciers kunnen hier nu de vertrouwde hulp in zijn. Verwijzing naar de Patriot Act waarbij de NSA Amerikaanse IT-partijen altijd toegang kan vragen tot bedrijfsdata, ook in Europa, is niet theoretisch meer.
Ondertussen zien de Amerikanen de bui hangen. Niet voor niets hebben Microsoft en Google een oproep van onder meer Apple, Facebook en Yahoo ondertekend om openheid te geven over geheime NSA-verzoeken betreffende klantengegevens. De schatting is dat de Amerikaanse tech sector 35 miljard euro dreigt mis te lopen door de NSA-onthullingen. Amerika is groot, maar groot is niet altijd aantrekkelijk. Vroeger keken we naar The Sopranos en Mad Men, nu kiezen we voor subtiele Europese series als Borgen en The Bridge. Wie niet groot is, moet slim zijn… met dank aan NSA.